Σάββατο, 28 Ιανουαρίου 2012

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ -OMURICE


Περιγραφή


Γιαπωνέζικη σύγχρονη "εφεύρεση" εμπνευσμένη από τη δυτική κουζίνα - κάτι σαν...ομελέτα γεμιστή - την οποία μου έδωσε η φίλη μου Maiko και απ' ότι μου είπε, "τα σπάει" στην Ιαπωνία και όχι μόνο... έχει εξαπλωθεί και παγκοσμίως! Ένας πολύ απλός και εναλλακτικός τρόπος να σερβίρετε ρύζι με κοτόπουλο, ρύζι με θαλασσινά - ή, ακόμα και να αξιοποιήσετε περισσεύματα κρέατος ή λαχανικών - και απ' ότι μου εκμυστηρεύτηκε, οι μπόμπιρες δε βλέπουν την ώρα να το φάνε - τους αρέσει πολύ - και το διαπίστωσα και εγώ: τα παιδιά μου τo εξαφάνισαν σε χρόνο DT! Σας δίνω την κλασσική της εκδοχή αλλά δεν είναι περιοριστικό... επιστρατεύστε τη φαντασία σας ως προς τα υλικά και αφήστε τον εαυτό σας να εκφραστεί ελεύθερα!






Τι χρειαζόμαστε:
Για τη γέμιση:
200 γραμ. κοτόπουλο κομμένο σε μπουκίτσες
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κουτ. σούπας λευκό κρασί
1 κονσέρβα των 200 γραμ. ντοματάκια ψιλοκομμένα
1 κουτ. γλυκού κέτσαπ
30 γραμ. αρακάς βρασμένος
1 φύλλο δάφνης
Αλάτι - πιπέρι
Μαϊντανός ψιλοκομένος
Ελαιόλαδο ( Ναι! Το χρησιμοποιούν πια ΚΑΙ οι Ιάπωνες)
300 γραμ. βρασμένο ρύζι, πολύ καλά στραγγισμένο
Για το περιτύλιγμα:
4 αβγά
2 κουτ. γλυκού κρέμα γάλακτος
Αλάτι - πιπέρι
Ελαιόλαδο για το τηγάνι


Πως το κάνουμε:


Σε ένα μεγάλο, φαρδύ και βαθύ τηγάνι, σωτάρετε το κοτόπουλο σε δυνατή φωτιά με ελαιόλαδο, μέχρι να ροδίσει. Μόλις είναι έτοιμο, το ρίχνετε σ' ενα πιάτο και προσθέτετε στο ίδιο λάδι το κρεμμύδι και το σκόρδο, και τα σωτάρετε μέχρι να ροδίσουν. Ρίχνετε το κρασί και μαγειρεύετε για 10 δευτερόλεπτα ακόμα.
Χαμηλώνετε τη φωτιά σε μεσαία ένταση, ρίχνετε στο τηγάνι το σωταρισμένο κοτόπουλο μαζί με τα ντοματάκια, τον αρακά και το μαϊντανό, προσθέτετε το φύλλο δάφνης, την κέτσαπ, αλάτι και πιπέρι και αφήνετε το φαγητό να μαγειρευτεί μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά του. Μετά, ρίχνετε μέσα στο τηγάνι το βρασμένο ρύζι και ανακατεύετε καλά ώστε να μοιραστούν πολύ καλά όλα τα υλικά. Αδειάζετε το μείγμα σε μια πιατέλα.
Καθαρίστε με λίγο χαρτί κουζίνας το τηγάνι. Σ' ένα μπολ, ρίξτε τα αβγά, την κρέμα γάλακτος, αλάτι - πιπέρι και χτυπήστε τα με πιρούνι ή σύρμα για περίπου 30 δευτερόλεπτα. Ρίξτε ελαιόλαδο στο τηγάνι και αφού έχετε υπολογίσει να σας βγάλει το μείγμα 2 μερίδες, τηγανίστε τα αβγά σε φαρδιές ομελέτες, προσέχοντας όμως να μην ψηθούν υπερβολικά.
Βάζετε τις ομελέτες σε πιάτα, τις γεμίζετε στη μια πλευρά με το μείγμα κοτόπουλο - ρύζι και διπλώνετε την άλλη πλευρά από πάνω (σχήμα μισοφέγγαρου - βλέπε φωτό). Μετά, με το μπουκάλι της κέτσαπ, γαρνίρετε με λωρίδες ζικ-ζακ (ή με όποιο άλλο σχέδιο σας αρέσει).
Το φαγητό τρώγεται σκέτο ή με γαρντιτούρα πατάτας τηγανητής και/ή σαλάτας.
Λίγα μυστικά ακόμα
Δεν υπάρχουν μυστικά! Απλά, το βασικό συστατικό είναι το ρύζι και η... ομελέτα. Τώρα, το τί άλλο θα βάλετε εσείς μέσα, εξαρτάται από το γούστο σας! Και, εννοείται πως αν θέλετε να κάνετε περισσότερα omurice, αυξάνετε τη δόση των υλικών!











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου